Bouwkosten berekenen met handige calculators!

Het isoleren van een spouwmuur, wat kost dat?

Een spouwmuur, een muur bestaande uit een binnen en een buitenmuur met een ruimte ertussen, welke niet geïsoleerd is (de spouw), kan zorgen voor enorm veel warmteverlies in uw huis. Dit zorgt voor hoge stookkosten en minder comfort. Het is aan te raden om zo’n muur te laten isoleren. Maar wat kost dat? En waar moet u naast de kosten nog meer op letten? Een korte uitleg.

Welk isolatiemateriaal?

Wanneer uw spouwmuren inderdaad niet geïsoleerd zijn, kunt u ervoor kiezen dit te laten doen. Er zijn verschillende materialen in verschillende prijsklassen, met elk hun eigen kwaliteiten. De goedkoopste optie is glaswol. Deze geeft naast warmte-isolatie ook een zeer goede geluidsisolatie. Steenwol is net wat duurder, maar heeft als grote voordeel dat het zeer brandveilig is. Isolatiekorrels zijn ook weer een tandje duurder, maar zeer duurzaam. Tenslotte kunt u kiezen voor PURschuim. Dit materiaal is meer dan twee keer zo duur als bijvoorbeeld glaswol, maar werkt zeer goed tegen vocht.

Kosten van het isoleren

De kosten van het isoleren van een spouwmuur zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal en het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden. Daarnaast kan het per bedrijf ook nog verschillen. Vraag dus altijd meerder offertes aan en vergelijk deze. Zo bent u nooit te duur uit.

Om een indicatie te geven van de kosten van het isoleren van een spouwmuur, kunt u de volgende tabel naslaan:

Aantal m2 Glaswol Steenwol Isolatiekorrels PURschuim
25 (Appartement) 260 euro* 295 euro 360 euro 560 euro
65 (Tussenwoning) 585 euro 635 euro 685 euro 1060 euro
65 (hoekwoning) 735 euro 785 euro 835 euro 1260 euro
100 (twee onder een kap) 905 euro 955 euro 1060 euro 1760 euro
150 (vrijstaande woning) 1235 euro 1310 euro 1510 euro 2460 euro

*alle genoemde prijzen zijn indicaties en kunnen in werkelijkheid wat afwijken

In de tabel genoemde bedragen zijn gemiddelden. Het kan zijn dat offertes voor uw huis wat duurder of goedkoper uitvallen, afhankelijk van het bedrijf waar de offerte is aangevraagd en hoe arbeidsintensief de desbetreffende klus is. De grootste kostenpost zit namelijk in het aantal arbeidsuren.

Zijn de muren in uw huis wel spouwmuren?

Voordat u uw muren laat isoleren is goed om eerst te bepalen of de muren daadwerkelijk spouwmuren zijn en of deze nog niet geïsoleerd zijn. Zeker in de nieuwere gebouwen en woningen zijn de muren vaak geïsoleerd. Als u hier niet zeker bent, is het makkelijk te achterhalen door te bepalen wanneer uw huis is gebouwd. Woning gebouwd voor 1920 beschikken meestal niet over een spouwmuur. Woningen daarna gebouwd wel, maar meestal niet geïsoleerd. Woningen gebouwd na 1988 beschikken vaak over een spouwmuur welke al wel geïsoleerd is. Kortom: zorg ervoor dat u allereerst bepaald of uw huis geschikt is voor het isoleren van spouwmuren en vraag daarna verschillende offertes aan. Overleg eventueel met de vakman wel materiaal geschikt is voor uw huis en waar u op moet letten om dit te bepalen. Zo loopt u niet tegen onverwachte verrassingen aan.

Laatste nieuws

Valkuilen verbouwen

februari 7, 2019

Ga je binnenkort verbouwen? In dat geval zal je niets aan het