Bouwkosten berekenen met handige calculators!

Wat kost het om de oprit te bestraten?

Een oprit bestraten is een dure klus. Toch is het een stuk beter dan alleen maar zand of puin neer te leggen. De banden van de auto hebben er onder te lijden en als het regent, verandert de oprit al snel in een modderpoel. Besmeurde schoenen en een dito vierwieler is het gevolg. Dan is bestraten een veel beter idee. Dat is lastig om zelf te doen. Op zich is het wel te doen om de klinkers tegen elkaar aan te leggen, maar is het dan sterk genoeg om de auto te dragen? Gaan de stenen niet verzakken na een paar maanden? Dat zijn risico’s die u niet graag wilt lopen. Het verstandigst is het om een vakman in te huren.

De handelingen

Een oprit bestraten heeft voorwerk nodig. De oprit moet goed vlak worden gemaakt. Het moet stevig zijn om de stenen en de auto te kunnen dragen. U heeft daarom niet alleen genoeg klinkers nodig, maar ook opvulzand. Tegelijkertijd moet regenwater weg kunnen lopen, dus het pad moet niet helemaal vlak zijn. Meestal loopt het vanaf de straat iets omhoog, zodat de regen de straat opstroomt, waar het in de rioolputten verdwijnt. Dat is de handigste oplossing. Dat zijn dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Er moet dus genoeg ophoogzand zijn om dat te verwezenlijken. De grootste kosten zijn echter niet het materiaal, maar de arbeidskosten.

Product Prijs
Stratenmaker (per uur) € 30-60
Stratenmaker (per vierkante meter) € 10-20
Tegels/stenen € 15-45
Opvulzand (per kubieke meter) € 50-70
Opsluitbanden (per meter) € 2-5

U kunt zelf berekenen hoe groot de oprit is, en hoeveel stenen en (naar schatting) hoeveel arbeidsloon u moet betalen. De prijzen kunnen flink variëren, en het loont om bij diverse bedrijven een gratis offerte op te vragen voordat u besluit welk bedrijf u de opdracht gunt. Daar kunt u veel geld mee besparen.
bestrating aanleggen kosten berekenen

Stenen

Het hoeft geen betoog dat de prijs van de stenen erg afhangt van het soort tegels dat u wilt. De standaard stenen zijn de waaltjes of klinkers. Gebakken waaltjes zijn steviger en dus ook duurder. Als u graag een mozaïek wilt, dan moet u de gebakken waaltjes gebruiken. De arbeidskosten stijgen dan fors, omdat het meer werk is om het neer te leggen. Het is ook mogelijk om andere stenen te gebruiken, maar ze moeten minimaal 7 centimeter dik zijn om zware voorwerpen zoals een auto te dragen. Sierkeien maken de oprit fraaier, als u daar het geld voor over heeft. De opsluitbanden zijn niet perse noodzakelijk, maar ze houden de tegels veel beter bij elkaar. Daarom is het sterk aan te raden om ze wel te gebruiken. Het is beter om wat hogere kosten te hebben, dan om na een poosje te merken dat uw bestrating niet goed is. Een oprit goed bestraten kost veel, maar u heeft er lang profijt van. Daar gaat het om.

Laatste nieuws

Valkuilen verbouwen

februari 7, 2019

Ga je binnenkort verbouwen? In dat geval zal je niets aan het