Bouwkosten berekenen met handige calculators!

Dakpannen vervangen, hoeveel kost dat?

De meeste woningen en gebouwen worden bedekt met dakpannen. De keuze voor dakpannen is makkelijk te verklaren: de prijs-kwaliteit verhouding is heel erg goed; Voor een mooie prijs is uw hellende dak mooi bedekt. Zijn uw dakpannen aan vervanging toe? Lees hier over soorten dakpannen en de kosten van het opnieuw bedekken van uw dak.

Soorten dankpannen

De twee meest gebruikte dakpannen in Nederland zijn de betonnen dakpannen en de keramische dakpannen. Wat is het verschil tussen deze dakpannen en waar kunt u het beste voor kiezen?

Betonnen dakpannen

Er zitten twee grote voordelen aan betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen zijn goedkoop om te maken en goedkoop om te plaatsen. Als u op zoek bent naar de goedkoopste optie, kunt u het best kiezen voor betonnen dakpannen. Daarnaast zetten betonnen dakpannen niet uit, maar krimpen ze ook niet. Ze zijn zogeheten ‘maatvast’. Bij grote hitte of kou blijven ze uw huis evengoed beschermen.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei, veelal gewonnen uit de Nederlandse rivieren. Deze klei wordt gekneed en vervolgens in mallen geperst en op hoge temperatuur gebakken. Veelal wordt een glazuurlaag meegebakken om de dakpannen sterker te maken. Ook keramische dakpannen hebben voordelen: ze kunnen tot wel honderd jaar meegaan, zeker als ze geglazuurd zijn, en ze kunnen makkelijker gelegd worden op daken die wat afwijken. Als er bijvoorbeeld veel onderbrekingen in uw dak zitten, is het met keramische dakpannen geen probleem om het dak goed af te dekken en te beschermen tegen lekkages.

Vervangen van dakpannen

Wanneer u last heeft van lekkages, kan het zijn dat uw dakpannen aan vervanging toe zijn. Laat een dakdekker in dat geval beoordelen of een reparatie of een volledige renovatie nodig is. Bij deze laatste optie worden de oude dakpannen vervangen door nieuwe, waardoor uw dak weer lekkagevrij zal zijn.

Kosten van een dakrenovatie

Het vervangen van dakpannen brengt uiteraard kosten met zich mee. Afhankelijk van de materiaalkeuze en het bedrijf dat uw dakpannen zal vervangen, zal de prijs wat kunnen verschillen. De volgende tabel geeft u een indicatie van de te verwachten kosten.

Type dakpan Levensduur in jaren Prijs per m2 in euro*
Betonnen dakpan 30 50
Keramische dakpan 50 60

*Prijzen zijn indicaties, kunnen in werkelijkheid wat afwijken.

Het beste kunt u verschillende offertes aanvragen en deze vergelijken. Zo voorkomt u dat u teveel betaalt en doet u kennis op van wat dakdekker bedrijven u kunnen bieden.

Hoe kunt u dakpannen het beste onderhouden?

Wanneer uw dak weer netjes bedekt is met gloednieuwe dakpannen, is het belangrijk deze goed te onderhouden. U kunt met uw dakdekker overleggen welk onderhoud er nodig is, en wanneer dit moet. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat mos tijdig verwijderd wordt omdat dit veel schade aan uw dakpannen kan aanrichten. Door de groei van mos kunnen lekkages ontstaan. Door uw dakpannen te laten behandelen en tijdig te laten schoonmaken voorkomt u dit.

Laatste nieuws

Valkuilen verbouwen

februari 7, 2019

Ga je binnenkort verbouwen? In dat geval zal je niets aan het