Bouwkosten berekenen met handige calculators!

De kosten van pleisterwerk berekenen

Pleisterwerk op muren is nodig om behang of saus goed te laten hechten. Er komt een pleisterlaag op de bakstenen. In feite is het pleisteren niets anders dan de muur of plafond gladmaken. In een bestaande woning hoeft daar niet zoveel aan te gebeuren, maar bij een verbouwing met nieuwe (tussen)muren krijgt u er wel mee te maken. Soms is ook nodig om muren bij te werken als u oud behang van de muren trekt. Dan kunnen er stukjes stucwerk los raken en de muur moet glad zijn voordat er een nieuwe behanglaag tegen aan kan worden geplaatst. Het is goed om de kosten te berekenen van pleisterwerk, zodat u weet waar u aan toe bent.

Ook interessant: Stukadoor prijzen Een volledig overzicht van de prijzen van al het stucwerk.

Wat wilt u?

De eerste vraag is wat u wilt. Wilt u behang of saus aan de muur? Dat vraagt een andere manier van stucwerk. Als u graag sierwerk heeft, kost dat meer dan een gladde muur. Als de muur oneffen is, moet er meer aan gebeuren (een dikkere laag) en dat jaagt de kosten op. Plafonds zijn duurder omdat de stukadoor er lastiger bij kan en daardoor langer bezig is.

Spuiten, ook wel spack genaamd, is goedkoper, maar het brengt een dunnere laag aan. Bovendien moet u alles grondig afplakken, anders komt alles onder het spuitwerk te zitten. Daarom wordt spuiten hoofdzakelijk gebruikt bij nieuwbouw, waar alle ruimten nog leeg zijn. De prijzen verschillen per stukadoor, maar u ziet wel heel goed hoeveel verschil er is in het soort stucwerk. Hiermee kunt u een eerste voorlopige berekening maken van de kosten.

Soort stucwerk Prijs per m² Extra kosten?
Spuiten/spack € 8-12 Nee
Gladde stuc muur (sauzen) € 15-23 Ja, sauzen
Gladde stuc muur (behangen) € 12-20 Ja, behangen
Gladde stuc oneffen muur

(sauzen)

€ 23-33 Ja, sauzen
Gladde stuc oneffen muur

(behangen)

€ 20-30 Ja, behangen
Gladde stuc plafond € 17-25 Ja, sauzen
Schuurwerk grof € 14-22 Nee
Schuurwerk fijn € 14-22 Nee

Met schuurwerk wordt het sierwerk bedoeld, waarmee u in één keer klaar bent. Bij gewoon stuccen moet u de kosten van verven of behangen er nog bij tellen om de totale kosten van het pleisteren te kunnen berekenen. Hoe groter de oppervlakten zijn, hoe goedkoper de stukadoor is per vierkante meter. Vandaar dat het voordeliger is om een groot deel van uw huis in één keer te laten bepleisteren en niet elk kamertje apart. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven, omdat de prijzen kunnen verschillen.
spackspuitwerk kosten berekenen

Speciale soorten

Er zijn speciale soorten pleisterwerk, zoals granol, leemstuc en tadelakt. Die zijn duurder, maar daar hoeft u geen verf of behang meer over heen te doen. De kleur wordt meteen gemengd met het pleisterwerk. Met name tadelakt is prijzig (kan wel € 100,- per m² kosten), maar daar krijgt u wel een fraai stucwerk voor terug.

Laatste nieuws

Valkuilen verbouwen

februari 7, 2019

Ga je binnenkort verbouwen? In dat geval zal je niets aan het