Bouwkosten berekenen met handige calculators!

Impregneren van uw muren, wat kost dat?

Het impregneren van de muren van uw woning heeft allerlei voordelen. De muren gaan langer mee en zijn beschermd tegen vrieskou, regen en schimmels. Maar wat kost dat nou eigenlijk? Een korte uitleg.

Wat is impregneren?

Het impregneren van een muur betekent eigenlijk dat de muur waterafstotend wordt gemaakt. Het middel voorkomt dat vocht, welke zich in de bakstenen bevindt, bevriest en daardoor schade veroorzaakt. Impregneren wordt dan ook wel hydrofoberen genoemd; waterafstotend maken. Impregneren wordt vaak gedaan bij muren die erg vochtig zijn of worden, bijvoorbeeld de buitenmuren van een huis.

Wat gaat het impregneren van een buitenmuur kosten?

De kosten van het impregneren van uw buitenmuren zullen per bedrijf wat kunnen verschillen. Het is daarom belangrijk om verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Daarbij is het belangrijk om stil te staan bij wat er naast het impregneren nog meer moet gebeuren. Wanneer de muur gereinigd moet worden, brengt dit extra kosten met zich mee. Meestal is dit het geval, tenzij u net een nieuwbouwwoning heeft gekocht. Daarnaast moeten de voegen worden gecontroleerd. Zijn de ze nog van goed kwaliteit? Zo niet, dan is het belangrijk deze te laten vervangen. Zo voorkomt u schade. Tenslotte is het belangrijk te bepalen op welke ondergrond er gewerkt wordt. Hout zorgt voor een andere manier van werken dan bijvoorbeeld baksteen.

De volgende tabel geeft u een indicatie van de kosten van het impregneren van een muur:

Wat moet er gebeuren? Prijs in euro’s per m2*
Impregneren 9
Reinigen van muur en impregneren 19
Voegen vervangen, reinigen van muur en impregneren 35

*Prijzen zijn indicaties, kunnen in werkelijkheid wat afwijken

Nogmaals: het is van belang verschillende offertes aan te vragen en deze te vergelijken, om daarna tot een keuze te komen.

Doe het zelf: gevel impregneren

Als u een klusser bent, kunt u besluiten zelf uw muren te impregneren. Dit kan enorm schelen in de kosten. Let er wel op dat het impregneren van een muur makkelijker lijkt, dan dat het daadwerkelijk is. Het meest belangrijk is om erop te letten dat de impregneer gelijkmatig verdeeld wordt over de muur. Dit kan lastig zijn omdat de meeste impregneermiddelen doorzichtig zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de ondergrond goed schoon is: stof en vetvrij. Controleer de voegen en de muren op scheuren of andere onregelmatigheden. Dit moet eerst gerepareerd worden. Plak tenslotte kozijnen en deuren af en werk vervolgens van boven naar beneden.

Nadelen van impregneren

Ondanks de vele voordelen, zitten er uiteraard ook nadelen aan impregneren. Door de muren te impregneren verlies je de ventilerende werking van de muren. Vocht kan niet meer naar binnen trekken, maar ook niet meer naar buiten. Daarnaast verliest de impregneer na enkele jaren zijn werking en moet de klus herhaalt worden. Wederom moet dan gecontroleerd worden of de muur nog van voldoende kwaliteit is en anders moet deze eerst gerepareerd worden.

Laatste nieuws

Valkuilen verbouwen

februari 7, 2019

Ga je binnenkort verbouwen? In dat geval zal je niets aan het